Het dichten van lekkende bloedvaten

Als een bloedvat lek is, komen vocht, vet en andere deeltjes uit de bloedbaan terecht in de omliggende weefsels. Met een beurs van de Hartstichting zoekt Geerten van Nieuw Amerongen aanknopingspunten om deze gaatjes te dichten.

Net als bij de doorbraak van een dijk, is één zwakke plek in een bloedvat voldoende om een heel gebied in de problemen te brengen. Een lekkend bloedvat kan leiden tot o.a. vocht in de longen, of verergering van slagaderverkalking.

Dr. Geerten van Nieuw Amerongen van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt hoe zwakke plekken in bloedvaten ontstaan.

Ouder en stijver

Van Nieuw Amerongen vermoedt dat het stijver worden van het weefsel onder de binnenste cellaag van een bloedvat (endotheel) kan leiden tot lekkage. Dit weefsel wordt stijver door onder meer veroudering en suikerziekte.

In het lab brengt Van Nieuw Amerongen een laagje endotheelcellen aan op verschillende typen ondergrond. Hij test of een stijvere ondergrond ervoor zorgt dat vaatwandcellen meer vocht en deeltjes doorlaten.

Eiwit aansturen

Daarnaast zoekt Van Nieuw Amerongen meer uit over een bepaald eiwit dat belangrijk lijkt bij het ontstaan van zwakke plekken in de vaatwand.

Dit eiwit heeft allerlei functies in lichaamscellen, en Van Nieuw Amerongen onderzoekt hoe je het op een goede manier kunt aansturen. Zijn doel is om de nuttige functies te behouden, en tegelijkertijd lekkage van de vaatwand tegen te gaan.

Als dit allemaal lukt, kunnen in de toekomst medicijnen worden ontwikkeld die de zwakke plekken in bloedvaten beschermen.

Beurs

In 2011 kreeg Geerten Van Nieuw Amerongen de onderzoeksbeurs 'Established Investigator' van de Hartstichting. De beurs omvat ruim €500.000. Daarmee kan hij 5 jaar onderzoek doen.

Deel via: